Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Február 17. 09:54, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Galgóczi Ágnes: a kínai oltóanyag mérföldkő a járvány elleni védekezésben

Galgóczi Ágnes: a kínai oltóanyag mérföldkő a járvány elleni védekezésben

A kedden érkezett kínai oltóanyagszállítmánnyal mérföldkőhöz érkezett az ország a járvány elleni védekezésben - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának.

Galgóczi Ágnes közölte, 550 ezer adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, ami 275 ezer ember beoltására elég.

Az oltóanyag könnyen kezelhető, 2-8 Celsius-fokon tárolható, így szállítása sem ütközik nehézségbe. A vakcina "hosszú lejáratú", két évig felhasználható, és az egyadagos fecskendős kiszerelése a háziorvosi körzetekben könnyen alkalmazhatóvá teszi - ismertette.

Az oltóanyag akkor lesz felhasználható, ha az NNK-ban elvégzik a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, mivel az oltóanyag Európán kívülről érkezik, ez szükséges - mondta.

Galgóczi Ágnes hozzátette: ilyen vizsgálat minden oltóanyagnál megtörténik, van, ahol csak a készítmény dokumentációját nézik át, illetve bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.

A kínai vakcinát, ha felhasználható lesz, a kormányhivatalok fogják eljuttatni a háziorvosokhoz.

A szakember kiemelte, Magyarországon már ötféle oltóanyag elérhető, míg az uniós országokban csak háromfajta készítménnyel oltanak.

Galgóczi Ágnes szerint az unión kívüli oltóanyagok megfelelő minőségűek és felhasználhatóak lesznek, ami fontos a járvány elleni védekezésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket