Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Június 25. 16:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Földtörvény - Fenyegető levelet kaptak fideszesek, a párt feljelentést tett

Földtörvény - Fenyegető levelet kaptak fideszesek, a párt feljelentést tett

Több kormánypárti országgyűlési képviselő is névtelen fenyegető levelet kapott az új földtörvény elfogadásával összefüggésben - mondta Rogán Antal keddi budapesti sajtótájékoztatóján, közölve: a Fidesz feljelentést tett az ügyben, és tudomásuk szerint meg is indult a vizsgálat. A Fidesz frakcióvezetője szólt arról is, támogatják a takarékszövetkezeti rendszer megerősítését.

A földtörvény megszavazásával összefüggő fenyegetésekről a frakcióvezető azt mondta, a levelek szóhasználata "felettébb megegyezik" a Jobbik képviselői által használt kifejezésekkel.
Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét keddi sajtótájékoztatóján kérdezték erről, de azt mondta: a Jobbik nem küldött fenyegető e-mailt egyetlen kormánypárti országgyűlési képviselőnek sem, ilyen központi utasítás sincs.
Rogán Antal elfogadhatatlannak nevezte a "formalevelek" stílusát, majd idézett is azok tartalmából, miszerint "halálod már nem lesz kielégítő, családod is veled veszik".
Álláspontja szerint egyébként aki azzal érvel, hogy a parlament - a Jobbik akciója miatt - nem házszabályszerűen járt el a földtörvény pénteki elfogadásakor, az gyakorlatilag a Jobbik erőszakos magatartását legitimálja.
A politikus megismételte: arra kérte Áder János köztársasági elnököt, az erőszakot ő se legitimálja, hanem aláírásával támogassa a jogszabályt.
A frakcióvezető felidézte a pénteki parlamenti eseményeket, amikor is a Jobbik képviselői a földtörvény zárószavazása előtt tiltakozásul felvonultak az elnöki emelvényre. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról. Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés kizárta a jobbikos politikusokat a pénteki ülés további részéből, akik azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért a levezető elnök szünetet rendelt el.
Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem mentek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazásnál a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.
Rogán Antal értékelése szerint "egyértelműen erőszakos magatartásról volt szó" a Jobbik részéről, megakadályozva ezzel az éppen általuk kezdeményezett név szerinti szavazás lebonyolítását.
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője tájékoztatóján közölte egyúttal azt is, hogy a kormánypárti képviselőcsoport támogatja a takarékszövetkezeti rendszer megerősítéséről szóló kormányzati előterjesztést, amelyet már csütörtökön elfogadhat az Országgyűlés.
Indoklásképpen kifejtette: az elmúlt hónapokban több olyan hír is napvilágot látott - például a soltvadkerti és a Jógazda takarék csődje -, amely egyértelműen arra utalt, hogy a takarékszövetkezeti rendszerben vannak olyan gondok, amelyeket kezelni kell.
A Fidesz támogatja, hogy a kormány százmilliárd forintot szán a takarékszövetkezeti rendszer megerősítésére, amelyért cserébe a kabinet azt kéri, alakuljon ki egy egységes integrációs szervezet, amelynek keretén belül biztosítsák a rendszer megfelelését az új európai uniós tőke- és bankkövetelményeknek. Ezeknek jelen formájában nem felel meg a takarékszövetkezeti rendszer - jegyezte meg Rogán Antal.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket