Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Október 13. 18:57, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Fidesz: folytatódik a rezsicsökkentés, erősödik a fogyasztóvédelem

Fidesz: folytatódik a rezsicsökkentés, erősödik a fogyasztóvédelem

A novembertől hatályos újabb rezsicsökkentéssel a villamos energia ára a 2007. februári, a gázé pedig a 2008. júliusi szintre esik vissza - közölte a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, ahol szólt a fogyasztóvédelem erősítéséről is.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentés folytatásáról, azaz a gáz, az áram és a távhő árának újabb, ezúttal 11,1 százalékos - a tavalyi árakhoz képest összesen 20 százalékos - csökkentéséről hétfőn szavaz az Országgyűlés.
A kormánypárti politikus ismertetett több - szintén a parlament előtt fekvő - fogyasztóvédelmi változtatást is, így például azt, hogy a jövőben a földgázszolgáltatók fizethetik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét - ami a családoknak akár 50-60 ezer forintjába is kerülhet -, s a tervek szerint a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatainak biztosítaniuk kell az ügyintéző öt percen belüli bejelentkezését.
Közölte egyúttal, hogy hétfőn ülésezik a rezsicsökkentés lehetséges alkotmányos garanciáit vizsgáló kormánypárti munkacsoport is. Az nem kétséges, hogy a teljes közmű-szolgáltatási szektort nonprofittá akarja tenni a Fidesz - nyomatékosította Németh Szilárd.
Kitért továbbá arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól. Ezt úgy értékelte, hogy a szolgáltatók, amelyeknek most veszélybe került a profitjuk és "a mohón megszerzett piaci részesedésük", "elszaladtak Brüsszelbe, és onnan fenyegetőznek". Magyarországon pedig "harcos fegyvertársaik vannak az MSZP, illetve a bukott baloldal soraiban" - mondta.
A Fidesz azonban megvédi a rezsicsökkentés politikáját - jelentette ki Németh Szilárd, utalva arra, hogy Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteken közölte: hétfőn politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek a kormánypárt a rezsicsökkentés megvédése érdekében.
A nyilatkozatban a Fidesz-frakció arra kéri majd a Házat és a kormányt, hogy álljon ki a rezsicsökkentés mellett, és utasítsa vissza az Európai Bizottság támadását - ismertette akkor Rogán Antal.
Kérdésre válaszolva Németh Szilárd vasárnapi tájékoztatóján megjegyezte, hogy a nyilatkozat szövegét először megvitatja a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, majd benyújtják azt a parlamentnek.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadság szombati számában megjelent interjújában arra a kérdésre, reálisnak tartaná-e, hogy a 2014-es választás előtt legyen még egy újabb tízszázalékos rezsicsökkentés, azt válaszolta: "El tudom képzelni. A szolgáltatók az osztalékkifizetéseikben nem reagáltak a változásokra. Még látok tartalékot a rendszerben".
Ezzel kapcsolatban a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője azt mondta: szerinte a tárcavezető a háztartási energia, vagyis a gáz, az áram és a távhő ára esetében nevezte elképzelhetőnek a további rezsicsökkentést, mert a cégek osztalékadatai azt mutatják, ezeknél még bőven van lehetőség, van tartalék a rendszerben. Az újabb rezsicsökkentésnek az ország további jó teljesítménye lehet az alapja - tette hozzá.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket