Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 04. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Fidesz: az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást

Fidesz: az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást

Az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást - így reagált a parlament szakbizottságának fideszes alelnöke arra, hogy a szocialista Hiller István hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint válságos helyzetbe jutott a felsőoktatás, amelyet már ma is működési zavarok sújtanak a kormány forráskivonásai, a professzorok kényszernyugdíjazása és az elmaradt szakmai egyeztetések miatt.

Pósán László, az oktatási bizottság kormánypárti alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a felsőoktatásban Magyar Bálint volt SZDSZ-es szakminiszter "átgondolatlanul erőszakolta ki a Bologna-rendszerű képzés bevezetését", az MSZP-s Hiller István pedig tárcavezetőként fenntartotta ezt, hozzájárulva ezzel ahhoz, "hogy a felsőoktatás színvonala, minősége gyors ütemben romoljon".
A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az MSZP-kormányok alulfinanszírozott és hosszú távon fenntarthatatlan felsőoktatási rendszert hagytak maguk után, amelyet az átgondolatlan PPP-beruházásokkal súlyos adósságba is vertek.
Szerinte a szocialisták nem arra költötték a pénzt, amire kellett volna, az oktatás és a kutatás színvonalának megtartása, erősítése helyett "felesleges kapacitások kiépítésében jeleskedtek", többek között ezért is fenntarthatatlan az általuk örökül hagyott felsőoktatási rendszer.
A munkaerőpiacon gyakran értéktelen diplomák miatt a fiatalok nagy részét diplomás munkanélküliség vagy az ország elhagyásának kényszere várta - folytatta Pósán László, hozzátéve, hogy az MSZP-sek - ha rajtuk múlik - "tandíjjal zárták volna és zárnák le most is véglegesen a szegényebb családok gyermekei előtt az egyetemek kapuit".
Jelezte: a jelenlegi kabinet - vállalva a felsőoktatási rendszer átalakításával járó elkerülhetetlen érdekütközéseket - határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar egyetemek és főiskolák ezentúl érdemben segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják számításaikat a magyarországi munkaerőpiacon.
Végül megjegyezte, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött oktatók is "nyugodtan maradhatnak a felsőoktatásban", hiszen nem a munka tiltott, hanem a dupla juttatás, azaz az egyszerre fizetett bér és nyugdíj.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket