Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Február 15. 13:20, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Felsőoktatási átalakítás - Egyetemfoglalók: addig tüntetünk, amíg az nem vezet eredményre

Felsőoktatási átalakítás - Egyetemfoglalók: addig tüntetünk, amíg az nem vezet eredményre

A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre - mondta Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Közlése szerint azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem olyan jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.
Az Egyetemfoglalók olyan felsőoktatást szeretnének, amelynek átlátható szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszere van - jegyezte meg.
Szilveszter Klára, a Középiskolai Hálózat tagja elmondta, hogy péntek délutáni, budapesti tiltakozó akciójukon "eltemetik a közoktatást". Kitért arra, hogy a mozgalom tagjai csak olyan órákra mennek be, amelyekre a tanárok engedélyt adnak nekik. Ha ezt megkapták, akkor felhívják a figyelmet arra, "a felsőoktatásban folyamatos rombolások vannak".
Megemlítette, a HaHa által közzétett hat pont teljesítését továbbra is követelik, és nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellár intézményének bevezetése. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hallgatói szerződés miatt a diákok rögtön az érettségi után elhagyják majd az országot, a kancellári tisztség bevezetésével pedig az egyetemek, főiskolák autonómiáját korlátozzák. Hozzátette: az Oktatói Hálózat kifejezetten kérte, hogy látogassák az óráikat, ugyanakkor sok tanár félti az állását, ezért nem mernek nyíltan állást foglalni mellettük - jegyezte meg.
A HaHa decemberben, hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket