Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Május 16. 10:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - Örményország egy legenda dalával indul

Eurovíziós Dalfesztivál - Örményország egy legenda dalával indul

Nem túlzás, egy legenda szerepel az Eurovíziós Dalfesztivál idei dalainak szerzői között. Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa írta az Örményországot képviselő Dorians Lonely Planet című dalát. Malmőben a jereváni zenekar énekese és gitárosa beszélt az MTI-nek az együttműködés hátteréről.

Sorrendben éppen Magyarország, ByeAlex előtt mutatja be produkcióját az Örményországot képviselő Dorians az Eurovíziós Dalfesztivál csütörtöki második elődöntőjében.
"Tony Iommival úgy ismerkedtünk meg, hogy a brit zenész részt vett örményországi jótékonysági programokban, Rock Aid Armenia név alatt született egy dal, amely az országot 1988-ban sújtott hatalmas földrengésben összedőlt zeneiskola újjáépítését segítette. Amikor felkértek minket, hogy a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Örményországot képviseljük, a menedzserünk újra felvette vele a kapcsolatot, és most 65 éves Iommi rövid hezitálás után igent mondott" - idézte fel Gor Sudzsjan, a frontember.
Az 1968-ban alakult és idén júniusban csaknem húsz év szünet után ismét új stúdióalbumot megjelentető Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi innovatív, sötét riffjei elképesztő hatást gyakoroltak a heavy metál zenére és együttesek százaira. A Sabbath eredeti formációja - Iommival, Ozzy Osbourne énekessel és Geezer Butler basszusgitárossal - 1997-ben újra összeállt és azóta olykor fellépnek. A Black Sabbath több mint 70 millió lemezt adott el, az 1970-es Paranoid című album a rocktörténelem legfontosabb albumainak egyike.
Gagik Hodavirdi, a Dorians gitárosa elmondta az MTI-nek, hogy a Lonely Planetet egyetlen Black Sabbath-számhoz sem tudná hasonlítani, mert a dalban a Dorians stílusa is benne van.
"Egyfajta elegye ez az ő és a mi világunknak. Olyan rockzene, ami gyorsan a füledbe mászik" - tette hozzá. A Lonely Planet tipikus rockballada, amelyben azért van egy igazi metálos gitárszóló is.
A Dorians énekese kitért arra, hogy a béke üzenetét, amit a dal magában hordoz, a tavalyi bakui versenyen is képviselték volna, de Örményország 2012-ben a biztonsági garanciák hiányára hivatkozva visszalépett az azerbajdzsáni versenytől.
"A Lonely Planet arról szól, hogy a világnak vissza kell térnie az emberi lét természetes alapjaihoz, a szellemi alapú világhoz, és abba kell hagyni bolygónk és egymás tönkretételét, elpusztítását. Ha ezt az üzenetet sikerül átadnunk itt a fesztiválon, már elértük, amit akartunk. A döntőbe jutás csak hab lenne a tortán" - tette hozzá Hodavirdi.
A Dorians 2008-ban alakult, kezdetben a Led Zeppelin számait játszotta, aztán jöttek a saját szerzemények. Angolul és örményül egyaránt írnak dalokat. Az első Dorians-lemez (Fly címmel) 2011-ben jelent meg, az év augusztusában előzenekarként léphettek fel a Los Angeles-i örményekből álló világhírű metálcsapat, a System of A Down énekese, Serj Tankian jereváni koncertjén, de játszottak már Glenn Hughes-zal és Derek Shereniannel (ex-Dream Theater) is.
"Minden, amit Serj és a System alkotott, azzal a világ csak nyert. Forradalmasították a metálzenét" - jegyezte meg a Dorians gitárosa.
A Doriansban Sudzsjan és Hodavirdi mellett Edgar Szahakjan játszik basszusgitáron, Arman Pahlevanjan billentyűzik és Arman Dzsalaljan dobol.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket