Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Október 18. 14:18, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Elkészült az MSZP gazdasági kilábalási koncepciója

Elkészült az MSZP gazdasági kilábalási koncepciója

A növekedés és a munkahelyteremtés mellett a jogállami normák helyreállítását és a befektetői klíma megváltoztatását is célul tűzi az MSZP gazdasági kilábalási koncepciója, amelynek vitairatát csütörtökön mutatta be Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke pártja gazdaságpolitikai konferenciáján elmondta: háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszert javasolnak, amelyben az átlagkeresetig 14-16 százalék, az átlagkereset kétszereséig 24-26, efelett pedig 29-32 százalék lenne az szja mértéke. Az átlag alatti nettó jövedelmeket növelnék, az átlagnál nagyobbakat csökkentenék - magyarázta, megjegyezve, hogy a leggazdagabbak adóterhelése így is kisebb lenne a 2010 előttinél. Ezen kívül lehetővé tennék, hogy a kiskeresetűek a családi adókedvezmény egészét igénybe vehessék.
A vitairat szükségesnek ítéli a hitelezés beindítását, fordulatot szorgalmaz a bankokkal kapcsolatos kormányzati politikában, az európai átlagra csökkentené a bankadó mértékét, az ágazati különadókat pedig megszüntetné.
A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy az ország a következő ciklus elején csatlakozzon az euró "előszobájának" tekintett ERM-2 árfolyam-mechanizmushoz. Mesterházy Attila úgy indokolt, hogy ez segítené a befektetői bizalom erősödését és hosszabb távú pénzügyi garanciát jelentene a sorozatos IMF-hiteleknél.
A pártelnök-frakcióvezető szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának "mérgező öröksége" a következő kabinet mozgásterét is szűkre szabja. Azzal számol, hogy 2014-re a bruttó hazai termék (GDP) a 2006-os, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre esnek vissza.
Mindez - folytatta - azt jelenti, hogy bár az MSZP programja a társadalmi jólét folyamatos növelését célozza, a 2015-ös költségvetésben reálisan csak nagyjából 400-600 milliárd forint átcsoportosítására lesz lehetőség. Ezt a foglalkoztatás bővítésére, az oktatás fejlesztésére, az egészségügyi kiadások növelésére, a közbiztonság javítására és a szociális ellátások emelésére fordítanák.
Mesterházy Attila a 2014 utáni kormányzati teendők között említette a jogbiztonság helyreállítását, az Orbán-kormány által hozott törvények felülvizsgálatát, kiemelve, hogy ez nem jelenthet sérelmi politizálást.
Elmondta, hogy az egészségügyben és a közösségi közlekedésben átfogó átalakítást, a köz- és a felsőoktatásban jelentős mértékű korrekciót tartanak szükségesnek, de változtatnának a csúcsminisztériumi kormányzati struktúrán és a szociális rendszeren is, illetve megkezdenék a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakításának előkészületeit. Ezek részleteit a következő hónapokban kidolgozzák.
Az MSZP elnöke fontosnak tartotta a Fideszhez közeli vállalkozások erőfölényének megszüntetését, a kis és közepes vállalkozásoknál a lánctartozások csökkentését.
A szocialista párt a pályakezdők álláshoz juttatásával, a szakképzés támogatásával és a diszkrimináció tilalmával igyekezne bővíteni a foglalkoztatottságot, és növelné a munkanélküli ellátásokra fordított összeget is, ügyelve arra, hogy ne gyengüljön a késztetés a mielőbbi elhelyezkedésre.
Mesterházy Attila hangsúlyozta, hogy támogatni kell a szociális szövetkezetek létrehozását, és szerinte egyelőre elengedhetetlenek a közmunkaprogramok is. De nem egy hónapra, négy órában és 47 ezer forintért kell munkát adni az embereknek - jelezte.
Az MSZP progresszíven adóztatná a tőkejövedelmeket is és fokozatosan csökkentené a munkára rakodó terheket - részletezte. Az áfa csökkentését a gazdaság kifehéredésének függvényében tartják lehetségesnek.
A konferenciát követő sajtótájékoztatón Mesterházy Attila arra a felvetésre, hogy az adórendszer alapvető szabályait kétharmados jogszabályban rögzítette a kormányoldal, úgy válaszolt: javaslatuk modellértékű, abból indul ki, hogy rendelkeznek a szükséges felhatalmazással, de dolgoznak azokon a jogi megoldásokon, amelyekkel kétharmados többség hiányában is végre lehet hajtani az említett adóváltozásokat.
Azzal kapcsolatban, hogy hírek szerint Patai Mihály, a bankszövetség elnöke felajánlotta lemondását, ha a kormány mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz, az MSZP elnöke azt mondta: nem a bankszövetség vezetőjének, hanem a pénzintézetekkel kötött megállapodást megszegő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene lemondania.
Vértes András, az MSZP vitairatának alapját adó háttértanulmányt kidolgozó GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke előadásában arról beszélt: tizenkét "siralmas", elvesztegetett év után alapvető gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtani 2014-ben.
Ehhez jogbiztonságra, kiszámítható üzleti környezetre van szükség - mondta, jelezve, hogy az európai árfolyam-mechanizmushoz csatlakozás "makroegyensúlyi horgonyt" jelentene Magyarországnak (függetlenül az euró bevezetésének időpontjától), a hiteles gazdaságpolitika és a befektetői bizalom visszaszerzése pedig több százmilliárd forint megtakarítást hozna az államnak, a vállalkozásoknak és az embereknek.
A szerdán bejelentett kiigazításról azt mondta: a kormány 370 milliárd forintot venne el "extrabankadóként" a pénzintézetektől, többet, mint amennyi a teljes, bankokon kívüli magyar gazdaságból származó társaságiadó-bevétel. Ezt olyan agyrémnek nevezte, ami "felzabálja a bankrendszer tőkéjét", meggátolja a hitelezést.
Akar László, a GKI vezérigazgatója újságíróknak azt mondta: a tanulmányt az MSZP Táncsics Alapítványának felkérésére készítették el, "nem hárommilliárd, hanem nagyjából hárommillió forintért", a szocialista párt pedig javaslataik minden lényegi elemét elfogadta.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket