Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 13. 07:57, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

Eddig is ismert volt, hogy a hamis korallok (Corallimorpharia) képesek kiszabadulni a homokos tengerfenék fogságából, csak rejtély volt, hogyan teszik ezt. Pim Bongaerts, a Queensland Egyetem kutatója most az úgynevezett timelapse technika segítségével derített fényt a titokra. A Coral Reef című szaklapban közölt kutatást a BBC online hírszolgálata ismertette.

A homok folyamatosan mozog a tengerfenéken, így a koralloknak meg kell akadályozniuk, hogy az betemesse őket. Bongaerts laboratóriumi akváriumokba helyezett néhány hamis korallt, és betemette őket üledékkel. Ezt követően húsz órán át tíz másodpercenként lefényképezte őket, ezekből a képkockákból állt össze a videofelvétel.

Az ismertebb kőkoralloktól eltérően a hamis korallok nem rendelkeznek meszes vázzal. Sokuk a homokos tengerfenék lakója, és különös életstílust fejlesztett ki. Míg a legtöbb korall a korallzátonyt alkotó meszes aljzathoz rögzül, a gombakorallok képesek mozogni, és jobb élőhelyekre vándorolni. A mozgáshoz egyes testrészeiket felfújják, majd leeresztik. Ezen felül, mint azt a videofelvétel tanúsítja, hasonló technikával szabadulnak ki a homok fogságából is. Ritmikus pulzálással fújják fel, majd eresztik le egész testüket, így néhány óra alatt lerázzák magukról az üledéket – magyarázta Bongaerts.

Címkék: homok, korall, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket