Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. November 08. 09:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elégedetlen az MSZP a bejelentett sertésáfa-csökkentéssel

Elégedetlen az MSZP a bejelentett sertésáfa-csökkentéssel

Az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése legfeljebb a feldolgozók finanszírozási helyzetén javít, a kisfogyasztóknak viszont egy fillérrel sem teszi olcsóbbá az életét és rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sertéstartókat is - így kommentálta az MSZP azt a csütörtöki kormányzati bejelentést, hogy január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élő- és a félsertés általános forgalmi adója.

Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a bejelentés azoknak kedvez, "akik féldisznóval a hátukon szoktak hazajárni a piacról".
Szerinte bebizonyosodott, hogy a Fidesznek nem számít a kisfogyasztók érdeke, és hogy a kormánypárt a tisztességes magyar kereskedőkkel szemben a feketekereskedők oldalán áll. A bejelentés csak arra volt jó, hogy a fideszes óriásplakátokra ki lehessen írni az áfacsökkentést is - értékelte.
Az MSZP továbbra is az alapvető élelmiszerek árának azonnali csökkentését követeli, egyúttal elvárja, hogy a mezőgazdasági bizottság a sertéstartók érdekében azonnal nyújtson be módosító javaslatot - közölte az ellenzéki politikus. Hozzátette: felszólítják "a Fidesz által vezetett agrárkamarát", hogy juttassa érvényre a családok és a szakma egybehangzó követeléseit, valamint, hogy védje meg a sertéstartókat a teljes ellehetetlenüléstől.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggeli interjújában azt mondta, hogy a sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről - tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt - a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására - azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket