Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. November 11. 18:01, hétfő | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Egy holokauszt témájú sorozat miatt tiltakozik a lengyel kormányfő

Egy holokauszt témájú sorozat miatt tiltakozik a lengyel kormányfő

Levélben tiltakozott a lengyel kormányfő a Netflixnél egy holokauszt témájú sorozat miatt, amely szerinte pontatlanul mutatja be országa történelmét.

A Netflix a Treblinka Rettegett Ivánja című dokumentumfilm-sorozata Ivan Demjanjuk ukrán háborús bűnösről szól, aki a németek által megszállt Lengyelország területén létrehozott Treblinka haláltábor őre volt.

A sorozat első részében egy ponton feltűnik Lengyelország mai térképe, amelyen a film szerzői feltüntették néhány második világháborús náci haláltábor - köztük Auschwitz és Treblinka - helyszínét.

Mateusz Morawiecki Reed Hastingsnak, az amerikai cég vezetőjének címzett, Facebook-oldalán is közzétett levelében azt írta: nem felel meg a valóságnak, hogy a németek által megszállt Lengyelország területén, illetve az országnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részein létrehozott náci német lágereket egy mai térképen ábrázolják.

A térkép megtéveszti a nézőket, mivel azt sugallja, hogy Lengyelország felelős volt a haláltáborokban elkövetett bűntettekért. "Hazám akkor független államként nem is létezett, a táborokban lengyelek millióit is meggyilkolták" - írta a kormányfő, aki szerint a térkép "nem más, mint a történelem újraírása".

A kormányfő a térkép kijavítását kérte, illetve azt, hogy a nézőket tájékoztassák a pontatlanságokról.

A filmsorozatot a lengyel külügyi tárca is kifogásolta Twitter-bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.