Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. December 20. 14:35, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Devizahitelek - Kósa: a Kúria ne várjon Strasbourgra, döntsön!

Devizahitelek - Kósa: a Kúria ne várjon Strasbourgra, döntsön!

A Fidesz szerint a Kúriának döntenie kellene a devizahitelekkel kapcsolatos árfolyam-különbözet és egyoldalú szerződésmódosítások kérdésében is - jelentette ki Kósa Lajos, a kormánypárt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, hogy a legfőbb bírói testület hétfőn úgy döntött, a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba. Az árfolyam-különbözet és az egyoldalú szerződésmódosítások jogosságának kérdésében azonban nem foglalt állást a Kúria, hanem a strasbourgi bírósághoz fordult.
Kósa Lajos bírálta, csalódáskeltőnek nevezte a Kúria határozatot, azt pedig, hogy "teljesen szokatlan módon" az Európai Bírósághoz fordult, gyáva, rossz, konfliktuskerülő lépésként, időhúzásként értékelte, ami csak a bankoknak kedvez. Álláspontja szerint ezeknek a kérdéseknek nincs nemzetközi vonatkozása, hiszen a Kúriának Magyarországon magyar joganyag alapján, magyar szereplők között született szerződésekről kellene döntést hoznia. A legfőbb bírói fórumnak mielőbb határoznia kellene, ez a dolga, "ezért tartjuk fenn ezt a rendszert" - mondta.
"Majd ezentúl, ha a bíróság valamilyen ügyben kényelmetlenül érzi magát, akkor rögtön Strasbourghoz fog fordulni?" - tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke, aki szerint ezzel elbizonytalanodik a magyarországi jogszolgáltatás.
Pártja véleményét ismertetve elmondta: az árfolyam-különbözet, amin a bankok külön is kerestek, elfogadhatatlan, hasonlóan az egyoldalú szerződésmódosításhoz, amellyel az egyik szereplő kihasználta a másik gyengébb pozícióját.
Kósa Lajos kérdésre közölte, a devizahitelek kérdésével foglalkozik a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció és a törvényhozás. A kabinet most azt méri fel, hogy a különböző alternatívák esetében milyen kormányzati, törvényalkotási feladat lehet szükséges - tette hozzá, megerősítve, hogy a devizahitelt mint rossz terméket, amit "a szocialisták engedtek szabadjára", ki akarják vezetni a piacról.

Címkék: Pártok-Fidesz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket