Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Július 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Családias hangulatú a 22. Művészetek Völgye

Családias hangulatú a 22. Művészetek Völgye

Megvalósult a szervezők elképzelése: sikerült visszatérni a kezdetekhez és ismét családias, bensőséges hangulatúvá tenni a Művészetek Völgyét.

A hétvégén szélsőséges időjárás tette próbára a völgylátogatókat: míg szombaton rekkenő hőségben szinte lépni sem lehetett az Eger patak (amelyet a helyiek Sédnek hívnak) közvetlen partján Kapolcson, mert minden talpalatnyi helyet kisgyermekes családok, pokrócos fiatalok leptek el és áztatták lábukat a vízben, locsolták magukra a frissítő vizet, addig vasárnap kora este özönvíz-szerű eső okozott fejtörést a sátorozóknak. A szervezőket nem érte felkészületlenül a zivatar és a viharos szél, előkapták a szalmabálákat, hogy a felázott földön is lehessen közlekedni a völgyben.
A Kaláka-udvarnak idén is akkora sikere van, hogy egy-egy programon még a leglehetetlenebb helyeken is lógnak. Hobó udvara szintén nagy siker, a koncertek és az előadások is sok látogatót vonzanak. A Palya-udvarba délelőttönként idén gyerekeket is várnak, délután, este viszont a fiatalok nyüzsgését tapasztalni.
Az MTI tudósítója szombaton a völgyre jellemző zsúfoltságot tapasztalta a közlekedésben és parkolásban, a portákon, udvarokon is kerülgetni kell egymást, de valahogy valóban családiasabb, élhetőbb a hangulata az idei fesztiválnak, annak ellenére, hogy most feltűnően sok a nagymotoros a völgyben. És feltűnően sokan érkeztek sátorokkal, megtöltve minden szabad helyet a házak udvarától kezdve a réten át a patak partjáig.
Taliándörögdön igazán különleges kiállítást építettek fel a református udvarban: az Agora multimédiás installációk a régmúlt idők szereplőit, mindennapjait keltik életre.
Ugyanezen a településen, az új iskolában érdemes bekapcsolódni a kaposvári egyetem programjaiba.
Márta István számításai szerint a pénteki nyitás óta, vagyis három nap alatt 15 ezer ember fordult meg a Művészetek Völgyében, 160 kézműves árus kínálja portékáit közterületen, portákon, udvarokban, 60 ideiglenes vendéglátóhely létesült.
A fesztiváligazgatót meglepte, milyen sokan követik a Pajtamozgóban a londoni nyári olimpia eseményeit a nagyképernyős televízión.
Mintegy száz völgymunkás dolgozik azon, hogy a Művészetek Völgyébe érkezők nyugodtan kikapcsolódhassanak: irányítják a forgalmat, a parkolást, őrködnek és információkat adnak az érdeklődőknek.
Pörög a Művészetek Völgye a virtuális világban is: az egyik közösségi oldalon 90 ezer felhasználó kereste fel a rendezvényt, amelynek honlapját is több tízezren nyitották meg - mondta Márta István.
A Művészetek Völgye jövő héten is folytatódik színes, szórakoztató és kulturális programmal, kiállításokkal, koncertekkel, természetvédelmi programokkal, és augusztus 5-én, vasárnap zárja be kapuit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket