Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 15. 07:19, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Budaörsön forog az HBO nagysikerű sorozata

Budaörsön forog az HBO nagysikerű sorozata

Budaörsön forog az HBO egyik nagysikerű sorozata, az In Treatment magyar változata, a Terápia. A májusig tartó munkálatok után a sorozat 40 epizódja várhatóan idén ősszel kerül adásba.

A sorozat első változata Izraelben készült 2005-ben, és számos szakmai díjat kapott. 2008-ban az HBO elkészítette a széria amerikai változatát - a főszerepben Gabriel Byrne-nel -, amelyet Emmy- és Golden Globe-díjjal jutalmaztak. A sorozatnak azóta elkészült a cseh, a román és a lengyel verziója is.

Schulteisz Katalin, az HBO producere az MTI-nek elmondta, hogy a magyar adaptáció Tasnádi István író felügyeletével készült. - Igyekeztünk a zseniálisan megírt izraeli verzióhoz hűek maradni, és csak ott belenyúlni, ahol nagyon szükséges volt a két ország közti kulturális, társadalmi különbségek miatt, illetve a jobb érthetőség és a hitelesség kedvéért - fogalmazott a producer. Felidézte, hogy több mint tíz rendezőt kértek fel, készítsék el saját koncepciójukat. Végül a Simon Mágus és Az én XX. századom rendezője, Enyedi Ildikó, valamint A nyomozót jegyző Gigor Attila rendezheti a magyar változatot.

Enyedi Ildikó a forgatás szünetében az MTI-nek felidézte, hogy a Terápiára az HBO egyik munkatársa hívta fel a figyelmét, majd megnézte az eredeti, izraeli sorozatot, amelynek írói teljesítménye lenyűgözte. Mint elmondta, a forgatást mintegy féléves dramaturgiai munka előzte meg, de a szövegkönyvön a színészek javaslatára is változtattak.

Kiemelte, hogy a forgatásra "kivételes színházi munkaként" tekint, a produkciót "pazar körülmények" között tudják rögzíteni. A színészekkel is ebben a szellemben dolgoznak, minden egyes forgatási napot úgy élnek meg, mint egy színházi premiert.

A sorozatot digitálisan rögzítik két kamerával. - A két kamera más beállításban működik, ezáltal úgy kapunk gazdag anyagot, hogy kíméljük a színészeket - mutatott rá a rendező. A sorozat vezető operatőre Máthé Tibor, a díszleteket Stork Csaba tervezte.

Enyedi Ildikó úgy véli, Magyarországon is joggal számíthat sikerre a Terápia. - Az alapvető emberi érzésekről, konfliktusokról, a minket mozgató legmélyebb erőkről szól nagyon fordulatos módon, ügyesen felépített drámai struktúrában - tette hozzá.

A történet középpontjában egy ötvenes éveiben járó pszichológus áll, aki hétfőtől csütörtökig fogadja rendelőjében a pácienseket. Mindennap más-más emberek életét ismerheti meg a néző, pénteken pedig a főszereplő látogatja meg a saját pszichológusát, így összesen nyolc ember drámája bontakozik ki a 40 epizód alatt.

- Van egy kis missziós része is ennek a sorozatnak, ugyanis Magyarországon nem igazán elfogadott, hogy az emberek lelki bajaikkal pszichológushoz forduljanak. Titkos vágyam, hogy a nézők a sorozat révén ráismerjenek a saját életükre, és ne vak, reflektálatlan módon essenek bele a közismert csapdákba - mondta Enyedi Ildikó.

A főszereplőt alakító Mácsai Pál az irodalmi alapanyagot, a partnereket és a megvalósítás körülményeit dicsérve felidézte, hogy az elmúlt 25 évben az ehhez hasonló televíziós munkák részben megszűntek, részben leromlottak, a televíziózás egésze a kereskedelmi ízlés befolyása alá került. A Terápia ennek ellenkezője, a szerep ezért is ajándék számára.

A színház, amelynek igazgatója, sem nélkülözi: "hetente két napot töltök az Örkény Színházban, és a szerepeimet is tovább játszom" - mondta. Beszélt arról, hogy a szerephez már korábban végzett előtanulmányokat, sőt egy ideig némi pszichológiát is tanult PhD-hallgatóként az ELTE-n. Mivel mindig érdeklődött a téma iránt, úgy érzi, eddigi tapasztalata elég a pszichológus megformálásához. -Miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző - vélekedett a sorozatról, hozzátéve, hogy az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek.

Elmondta, hogy személyesen is hatással vannak rá a sorozat szereplőinek gondolatai, problémái, változtatnak gondolkodásán, önmagáról és a világról alkotott képén. Mint mondta, bízik abban, hogy a közönséget is ilyen élmény fogja érni.

Az egyik pácienst, egy önerőből felkapaszkodott és meggazdagodott gyárigazgatót alakító Nagy Ervin az MTI-nek arról beszélt, hogy az írók "hihetetlen bűvészmutatványt" hajtottak végre, karakterét több figurából gyúrták össze, az eredeti sorozatban figurája bombázópilóta volt. Színészként kihívást jelentett számára, hogy figurája a jelenetek többségében egy kanapén ül, így főleg az arcjátékával kell az érzéseit közvetítetni.

Nagy Ervin arról is beszélt, hogy a Terápia főleg azt a közönséget célozza meg, amelyet a plázamozik megjelenésével a magyar film elveszített. "Én magam is ilyen vagyok, azt szeretném, ha ez a sorozat odaszögezne a képernyő elé" - tette hozzá a színész.

A sorozat további szerepeiben Marozsán Erikát, Csákányi Esztert, Nagy Zsoltot, Szamosi Zsófiát, Sztarenki Dórát és Für Anikót is láthatja a közönség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket