Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Július 11. 07:39, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Brexit - A német Bundestag elnöke szerint nem biztos Nagy-Britannia távozása az EU-ból

Brexit - A német Bundestag elnöke szerint nem biztos Nagy-Britannia távozása az EU-ból

Az uniós tagság megszüntetését pártolók népszavazási győzelme ellenére nem biztos, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból - mondta a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

Norbert Lammert a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a júniusi referendum eredménye révén ugyan "valószínűbbé vált, hogy Nagy-Britannia két év múlva nem lesz az EU tagja", de a Brexitet - a brit uniós tagság megszüntetését - nem tartja "lefutott ügynek".

Úgy vélte, a népszavazás az esetek többségében "felesleges", és előfordul, hogy csak azért írják ki, mert a politikusok a választóktól való félelmükben ki akarják vonni magukat az adott kérdés megválaszolásának felelőssége alól. Erről szól a brit uniós tagságról tartott referendum is - állapította meg az Angela Merkel kancellár vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A Bundestag elnöke kiemelte: a népszavazásokon "mindenféléről szavaznak, de szinte sohasem a szavazás tényleges témájáról". Elmondta, hogy továbbra is ellenzi a szövetségi szintű népszavazás intézményét Németországban, és rámutatott, hogy az alaptörvény nem is ad erre lehetőséget.

A politikai döntésekben való közvetlen részvétel erősítésére irányuló igényt jelzi, hogy az utóbbi tíz évben helyi és tartományi szinten több népszavazási kezdeményezés indult, mint a megelőző ötven évben együttvéve. Viszont időközben jelentősen csökkent a népszavazás iránti lelkesedés és veszített a vonzerejéből az az elképzelés, hogy a népszavazás előbbre való, mint a képviseleti demokrácia. Így egyfajta "kijózanodási folyamat" tapasztalható Németországban- mondta Norbert Lammert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.