Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Augusztus 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Botka László: a kormány veszélyeztette a szegedi lézerprojektet

Botka László: a kormány veszélyeztette a szegedi lézerprojektet

Botka László (MSZP) szegedi polgármester szerint a városba tervezett lézer-kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány. A polgármester ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent a projektért, és annak teljes felülvizsgálatát rendelte el.

A kormányszóvivői iroda csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a kormány teljes felülvizsgálatot kezd az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézer-kutatóközpont ügyében.
A közlemény szerint szerdai ülésén az NFK áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó projekt körül kialakult helyzetet, és megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon.
"A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg" - írták.
Az NFK ezért augusztus 31-vel bezárólag elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A tájékoztatás szerint szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát. A kabinet meglepődve értesült arról is - áll a közleményben -, hogy a projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Krausz Ferenc lemondott.
Botka László szürreálisnak és érthetetlennek tartja az NFK megállapításait. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy álláspontja szerint a tudományos nagyberuházás előkészítését az elmúlt két évben egyetlen egy dolog veszélyeztette: maga a kormány, amely az ELI-projekt kapcsán egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be.
A polgármester kifejtette, a projekt előkészítéséért egy állami cég - az ELI-HU Nonprofit Kft. - felelős, amelynek vezetőjét a kormány nevezte ki. A cég nem Szegeden, hanem Budapesten, az egyik minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek pedig csupán jelképes tulajdonrésze van benne.
Botka László fölszólította a kormányt, hogy folytassa az ELI-projekt előkészítését, mivel annak megakasztásával nemcsak Szegednek, hanem az egész országnak is kárt okozna, hiszen a lézerközpont lenne az unió első és egyetlen Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházása.
A kormányszóvivői iroda közleménye szerint "a teljes és gyors felülvizsgálattól azt várja a kabinet, hogy minden jelenleg aggodalomra okot adó problémát minél hamarabb sikerül részletesen feltárni és megoldani".
"A kormány rendkívüli figyelemmel követi a hozzávetőlegesen 60 milliárd forint értékű szegedi lézerprogramot, amelynek keretében széleskörű európai összefogással, több tagállam részvételével készülnek megalkotni a tudományos mérföldkőnek minősülő új kutatóeszközt. Szeged városa, a tágabb régió és egész Magyarország érdeke, hogy ne keletkezzen olyan zavar a beruházás folyamatában, amely veszélyeztetné a projekt megvalósulását" - hangsúlyozták a közleményben.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket