Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Március 23. 12:35, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Belvíz - Tiszántúl: kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés

Egy nap alatt több mint kétezer hektárral nőtt a belvízi elöntés a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén: jelenleg összesen 16 500 hektár föld áll víz alatt, ebből 3150 hektár vetés, 3300 hektár szántó, 6950 hektár rét és legelő - közölte az igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel.

Bara Sándor elmondása szerint az ebben a hónapban eddig hullott csapadék mintegy háromszorosa a sokéves márciusi átlagnak, 79,4 milliméter.
A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekeznek: másodfokú a készültség a Tiszai-felső, a Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszon, a Hamvas-Sárréten, valamint a Kadarcs-karácsonyfoki szakaszon, míg első fok van érvényben a Berettyó alsó és a Berettyó felső, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon - ismertette Bara Sándor.
Az igazgatóság jelenleg 15 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek összesen 1,8 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadókba. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mellett folyamatosan, napi 24 órán át szivattyúznak - jegyezte meg az igazgató.
Utóbbi kapcsán elmondta: a Hortobágy-Berettyó vízszintje a belvízi szivattyúzások miatt naponta átlagosan 10 centimétert emelkedik. Borznál szombat reggel 307 centiméter volt a vízállás. A folyón első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Címkék: belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél