Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Április 03. 16:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alapot hozna létre azoknak, akiknek nem segít a rezsicsökkentés

Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az alap több százezer embernek nyújthatna támogatást: azoknak, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, valamint azoknak, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, így a gáz és a távhő árának csökkentése nem javít a helyzetükön.
Az MTI kérdésére hozzátette: az alap néhány milliárd forintból elindítható lenne, és fedezetet adna rá a Magyar Villamos Művek Zrt. "luxusprofitja".
A szocialisták az önkormányzatok bevonása mellett azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány pénzbeli támogatás helyett megállapodik a szolgáltatás visszakapcsolásáról az energiacégekkel. Ugyanis - hozta példaként - van olyan család, amelynél ezerötszáz forint tartozás miatt szerelték le a villanyórát, a visszakapcsolás viszont már 26 ezerbe kerülne.
Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy támogatják, noha "mikroszkópikus méretűnek" tartják a rezsicsökkentést. Hozzátette: azzal együtt azonban a szolgáltatók sok kis- és közepes vállalkozóval, kereskedővel felmondják eddigi szerződésüket, és 5-12 százalékkal növelik az energiaszolgáltatás díjait, ez pedig beépül a termékek - például az élelmiszerek - árába, amit a lakosság fizet meg.
Reagált arra is, hogy a Fidesz próbapereket készül indítani, mert helyenként a megengedettnél jóval nagyobb mértékben drágult a szemétszállítás. Lukács Zoltán azt mondta: fideszes vezetésű települések tucatjain emelték meg a szemétszállítási díjakat 20-30 százalékkal tavaly novemberben és decemberben. Erre hivatkozva azt szorgalmazta, hogy ne januárig, hanem 2012 november 1-jéig menjenek vissza az áremelések ellenőrzésekor.
A politikus emellett újólag arra kérte a Fideszt, jövő héten vegye a parlament napirendjére az élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését célzó szocialista javaslatot.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket