Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. December 12. 13:24, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP az Orbán-kormány idei tizenkét 'bűnét' sorolta fel

Az MSZP az Orbán-kormány idei tizenkét 'bűnét' sorolta fel

Az Orbán-kormány 2012-ben elkövetett tizenkét 'bűnét' sorolta fel szerdai sajtótájékoztatóján a szocialista Burány Sándor, álszentnek és szélsőségesen konzervatívnak nevezve a kabinet politikáját.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő - a december 12-én 12 óra 12 perckor tartott - sajtótájékoztatóján azt mondta: ez az időpont a számmisztika szerint is jó alkalom arra, hogy számba vegyék az Orbán-kormány idei tizenkét legnagyobb hibáját, bűnét.
Ide sorolta, hogy a kormány szerinte minden korábbinál igazságtalanabb adórendszert vezetett be, emellett elmaradt a szükséges bérkompenzáció, csökkentek a reálbérek, és felpörgött az infláció, aminek jelentős részét a kormány gerjesztette az áfa-emeléssel.
Burány Sándor bűnként rótta fel a kormánynak azt is, hogy idén "se szeri se száma" nem volt a különadóknak, ennek árát pedig a lakossággal fizettették meg, miközben leállt a hitelezés és nem jöttek létre munkahelyteremtő beruházások. Emellett szerinte példátlan ütemben és nagyságrendben épültek le patinás cégek, a versenyszférában csökkent a foglalkoztatás és hetente láttak napvilágot az egyre brutálisabb megszorítások.
Az ellenzéki politikus ugyancsak a hibák közé sorolta, hogy miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter "piros pöttyökről vizonált", külföldön "gyűltek a fekete pontok", mert a kiszámíthatatlan lépéséket ostoba megnyilatkozások kísérték. Hetente írták át a költségvetést, recesszióba vitték a kormányváltás idején még növekvő gazdaságot, és bár végig hazudtak róla, de bevezették a tandíjat - folytatta a felsorolást. Burány Sándor szerint a kabinet bűne az is, hogy 2012 a példátlan méretű kivándorlás éve volt, illetve, hogy "számolatlanul osztogatták" a milliárdokat a "haveroknak".
A képviselő szerint ez nem unortodox, hanem "egy álszent, intézményesített korrupcióval és hűbéri rendszerrel súlyosbított, szélsőségesen konzervatív, elitista politika", amely az adórendszerrel, a családtámogatási rendszerrel és a tandíjjal kizárólag a felső tízezret szolgálja, a közbeszerzésekkel pedig a hűbéreseket jutalmazza, mindenki mást viszont az út szélén hagy.
Kijelentette: ez a politika vállalhatatlan, az MSZP azért dolgozik a kormányváltásért, hogy felkarolhassa mindazokat, akiket az Orbán-kormány az út szélén hagyott.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket