Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Október 25. 13:45, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az MSZP alelnöke nagyobb önmérsékletet várna Gyurcsánytól

Az MSZP alelnöke nagyobb önmérsékletet várna Gyurcsánytól

Nagyobb önmérsékletet várna Gyurcsány Ferenctől az MSZP alelnöke. Gúr Nándor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Demokratikus Koalíció elnöke a határán jár annak, hogy akcióival Orbán Viktor hatalomban maradását segítse.

A szocialista politikust az ellenzéki együttműködés bővítésének lehetőségéről és a DK elmúlt napokbeli akcióiról kérdezték.
Gúr Nándor azt mondta: mindenkinek a személyes felelőssége, hogy saját és pártja érdekeit meddig érvényesíti, hogy észrevegye, hol az a határ, amin túllépve már nem az ellenzék győzelmét, hanem a Fidesz-kormány hatalomban maradását segíti. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Gyurcsány Ferenc átlépte-e ezt a határt, az MSZP alelnöke úgy válaszolt: a határán jár.
Hozzátette: a volt kormányfőnek nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítania, végig kellene gondolnia, mivel használ és mivel árt az ellenzéki oldalnak. "Egy cél van: Orbán Viktor kormányát le kell váltani. Nem hebehurgya módon, nem hülyeségek kinyilatkoztatásával kell a média fényében tetszelegni, hanem felelősségteljesen kell viselkedni" - jelentette ki.
Szólt arról is, minden pártnak az a célja, hogy növelje népszerűségét. Ha azonban valaki az ellenzéki erők közötti kapcsolatok gyengítésével akar megerősödni, az ellen küzdeni kell - mondta.
Szintén kérdésre a szocialista párt alelnöke úgy fogalmazott, az MSZP dolga legnagyobb ellenzéki pártként, hogy mindenkivel összefogjon. De nem csak pártokkal lehet szövetséget kötni - folytatta -, a demokratikus ellenzéki pártokat támogatók szövetségét is létre lehet hozni, amihez szerinte jó alapot ad az MSZP és az Együtt-PM megállapodása.
Gyurcsány Ferenc DK-elnök pénteken nyílt levélben kérte az MSZP és az Együtt-PM szövetség közötti megállapodás felülvizsgálatára Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont. Azt szorgalmazta, egyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, utat nyitva egy közös miniszterelnök-jelölt és egy "teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk" létrehozása előtt.
A DK elnöke már a baloldali ellenzék október 23-ai tüntetésen is arról beszélt, ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek.
Az MSZP és az Együtt-PM politikusai szerint viszont a DK felrúgta azt a demonstráció szervezésekor meghatározott alapelvet, hogy a felszólalók nem bírálják egymást. Szocialista politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, a DK által szervezett akció volt, hogy a tömeg egy része az összefogás szó skandálásával akadályozta meg, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök elkezdje beszédét.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket