Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Március 17. 12:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az EU jóváhagyta a kohéziós források gyors felszabadítását a menekültek ellátása érdekében

Az EU jóváhagyta a kohéziós források gyors felszabadítását a menekültek ellátása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a jogalkotási javaslatot, mely a kohéziós politika keretében finanszírozást biztosít a tagállamoknak az ukrajnai háború elől menekülők támogatására- közölte az uniós Tanács szerdán.

Az intézkedés továbbá megerősíti a koronavírus-világjárvány okozta károk kezelésére irányuló, folyamatban lévő tagállami erőfeszítéseket is - közölték.

A tanácsi közlemény szerint az Európai Unió tagországai már több mint kétmillió olyan embert - főként nőket és gyermekeket - fogadtak, akik Oroszország Ukrajna elleni támadása elől keresnek menedéket, és akiknek tartózkodási helyre, élelmiszerre, egészségügyi ellátásra, közlekedésre és oktatásra van szükségük. A szerdán jóváhagyott intézkedés lehetővé fogja tenni a tagállamok, különösen a válság frontvonalában található országok számára, hogy sürgősen erőforrásokat irányítsanak át a menekültek támogatására, miközben továbbra is a járvány utáni helyreállításon dolgoznak.

A szabályozás emellett további rugalmasságot vezet be a finanszírozás átcsoportosításában, és egy számviteli évvel meghosszabbítja az uniós költségvetésből a kohéziós programok számára biztosított 100 százalékos finanszírozást. Ezt az intézkedést eredetileg 2020-ban vezették be a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítás elősegítésére.

Az intézkedésnek köszönhetően a tagállamok gyorsabban fel tudják majd használni a 2014-2020-as időszakra vonatkozó, nem programozott források egészét. Emellett felhasználhatják a világjárványt követő egyik uniós közberuházási program, a REACT-EU keretében 2022-ben rendelkezésre álló, 10 milliárd euró összegű részletet is - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.