Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Október 20. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszerről tárgyalnak a képviselők

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszerről tárgyalnak a képviselők

Az Országgyűlés ma felhatalmazhatja az országos tisztifőorvost, hogy válsághelyzetekben kötelező szűrővizsgálatot rendeljen el a menedékkérőknek.

A képviselők ezt követően tárgyalni kezdhetik a belügyminiszter arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról szóló javaslatát.

Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek.

A Ház ekkor módosíthatja az egészségügyi törvényt az emberi erőforrások miniszterének javaslatára. Az indítvány alapján, ha a menekültstátuszért folyamodó az államhatárról szóló törvény szerinti tranzitzónában adja be kérelmét, akkor ott kell elvégezni a szűrővizsgálatot.

Elfogadhatják továbbá a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint az elsősorban jogharmonizációs céllal készül tőkepiaci törvénymódosításokat.

A határozathozatalok után elsőként a környezetvédelmi termékdíjat érintő változtatások kerülnek szóba, ezt követi az új arckép-nyilvántartási rendszer tárgyalása. A belügyminiszter az új adatbázis létrehozását egyebek emellett az ismeretlen bűnelkövetők minél gyorsabb beazonosíthatóságával indokolta.

A parlament az ülésnap további részében napirendjére tűzi még a Magyar Fejlesztési Bankról, valamint a szabálysértésekről és az egyes jogállási tárgyú törvényekről szóló törvénymódosítások általános vitáit is.

Az Országgyűlés ülése a héten csütörtökig tart, majd jövő hétfőn, az állami földek privatizációjáról szóló vitanappal ér véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket