Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2023. Augusztus 08. 14:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

A szlovéniai árvíz károsultjainak visznek adományt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

Két teherautónyi adományt visznek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az árvízkárosult szlovén települések bajbajutott lakosainak kedden - tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

Az élelmiszert, ivóvizet és higiéniai eszközöket tartalmazó segélyt a Szlovéniai Evangélikus Egyház humanitárius szervezetével szoros együttműködésben juttatják el Dravograd és Gornji Grad lakosaihoz. Ötven - a helyiek kérése alapján összeállított - segélycsomagot várhatóan helikopter szállít majd el a közúton nehezen megközelíthető Gornji Gradba - írták a közleményben.

A segélyszállítmányok lisztet, tejet, konzervet, élesztőt, tisztítószereket és pelenkát tartalmaznak, továbbá több száz liter palackos ivóvizet is, hiszen a természeti katasztrófa következtében sok helyen szennyezetté vált a vezetékes víz. A közlekedési nehézségek miatt a boltokban akadozik az utánpótlás, ezért egyes árvíz sújtotta településeken áruhiány is várható - tették hozzá.

Felidézték, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófa első napját követően szolidaritását fejezte ki a bajbajutottakkal és az őket emberfeletti küzdelemben segítőkkel, és ötmillió forintos gyorssegélyt utalt át az ítéletidő által érintett közösségek támogatására.

Emlékeztettek arra is, hogy országos pénzadománygyűjtést is indítottak a károsultak megsegítésére. A szolidaritási akcióhoz csatlakozni lehet a 1353-as adományvonal tárcsázásával, illetve a segelyszervezet.hu oldalon keresztul.

Szlovénia egyes részein szélviharral kísért heves esőzés söpört végig pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva. A természeti katasztrófának a helyi média hétfői jelentései szerint hat halálos áldozata van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.