Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 08. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A legidősebb élőlények

A legidősebb élőlények

A Földközi-tengerben honos neptunfű (Posidonia oceanica) hatalmas őskori telepeit tartják ausztrál kutatók bolygónk legidősebb élő szervezeteinek, korukat kétszázezer évesre becsülik.

A kutatásról a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány. Ausztrál kutatók a neptunfű DNS-vizsgálatát végezték el, a mintákat a Posidonia oceanica 40 „rétjéből” vették Spanyolország és Ciprus közötti 3200 kilométeres területen.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy e mezők kora tizenkétezer és kétszázezer év között mozog, az átlag százezer év volt – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a Posidonia oceanica telepei lényegesen korábbiak, mint az eddig legidősebb élő szervezetnek tartott tasmániai növény, a Lomatia tasmanica, amely „mindössze” negyvenháromezer éves.
Carlos Duarte, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a neptunfű azért képes elérni ilyen matuzsálemi kort, mivel ivartalanul szaporodik.

„Folyamatosan képződnek az új hajtások, új telepek. Nagyon lassan terjeszkednek, s igen nagy területeket hódítanak meg, amelyek biztosítják a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Képesek tárolni is a tápanyagokat telepeiken, az ínségesebb időkre »gondolva«” – magyarázta Carlos Duarte professzor. Hozzátette: a neptunfű egyes rétjei akár 16 kilométer hosszan is elnyúlnak, súlyuk pedig elérheti a hatezer tonnát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket