Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 22. 09:38, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során.

Feltételezhetően Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagja viselte a papucsot és a ruhát - közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze.

Hegyi Dóra elmondta, hogy a közel négyszáz éves női papucsot és a selyemruhát a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találták. A papucs zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú. A lelet különösen értékes, hiszen kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből - tette hozzá. A restaurált lábbelit először szombaton, a Múzeumok Éjszakáján láthatja a nagyközönség a Biró-Giczey Házban, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a várnegyed 18 épületét érintő beruházás során került elő. Egyebek között megcsodálhatják Szent István király első ezüst dénárját, a Lancea Regist is - mondta.

Felidézte: az altemplomban 13 sírhelyet találtak, melyek közül többet már az 1970-es években feltártak a régészek. Mint mondta, két koporsó fedlapja viszonylag épen maradt, amelyeken csillagfejű rézszegecsekből kirakott díszítés és felirat volt. Ezek alapján derült ki még a '70-es években, hogy Babócsay Ferenc egykori veszprémi várkapitány családtagjainak nyughelyére bukkantak. Az csupán feltételezhető, hogy a közelmúltban feltárt, hasonló korszakból származó sírokban is a család tagjai nyugszanak - tette hozzá.

Bár a 17. századi leletekhez képest kevésbé számít kuriózumnak, de a Szent István-templom alatti kriptában feltárt csontkamrában is találtak az elhunytakon lábbeliket, öveket és erszényeket a szakemberek, amelyek a 18. századból valók.

A veszprémi várban mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméternyi zöldterületet újul meg a következő év végére.

Fotó: Hegyi Dóra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket